0-800-75-71-75 Безкоштовно зі всіх номерів
Підбір за фільтрами

Як вибрати пустушку для новонародженого

21 травня 248

Рідко який товар для малюків викликає стільки дискусій, скільки викликає пустушка. Одні батьки категорично проти її використання, а інші не уявляють спокійних днів і ночей без неї. Та й сприйняття цього предмета дитиною може бути індивідуальним. Багато малюків відчувають себе в безпеці та комфорті з соскою в роті, а деякі навідріз відмовляються її приймати. 

Якщо ви вирішили, що вашій родині цей аксесуар необхідний, то час розібратися, як підібрати пустушку дитині, щоб не нашкодити її здоров'ю.

Види пустушок

У дитячих магазинах є стільки різних товарів, що вибір пустушки затягується на години. Насправді це нескладно, якщо знати, чим відрізняються пустушки за віком, формою і матеріалом.

Як підібрати пустушку за розміром і віком

Кожна пустушка складається зі щитка, соски, ковпачка і колечка для тримання або кріплення ланцюжка. Чим доросліший малюк, тим більшого розміру має бути соска. Щоб вам було простіше вибрати, практично всі бренди маркують свої товари однією з трьох вікових груп:

  • 0-6 місяців (A);
  • 6-18 місяців (B);
  • 18+ місяців (C).

Але в більшості випадків пустушки 6-18 і 18+ місяців мають однаковий розмір соски, відрізняючись лише тим, що в моделях від 18 місяців використано щільніший силікон, який дитині складніше прокусити. Це зроблено для зручності в період прорізування зубок.

Тому якщо питання стоїть, яку пустушку вибрати під час гв, вибирайте товар, позначений діапазоном 0-6 місяців, а після пів року переходьте на старшу групу.

Види сосок пустушок за матеріалами

Якщо передній елемент пустушки, так званий нагубник, майже завжди виготовляють із пластику, то матеріал соски може різнитися залежно від бренду і ціни виробу.

Соски можуть бути латексні та силіконові. Латексні роблять із натурального каучуку ─ еластичного і м'якого матеріалу, який коштує недорого, але має низку недоліків:

  • відчутний смак і запах, які можуть не сподобатися дитині;
  • руйнується під час кип'ятіння, кришиться і непридатний до використання довше двох місяців;
  • латекс може викликати алергію;
  • на поверхні можуть утворюватися мікротріщини, в яких скупчуються бруд і мікроби;
  • може злипатися, що впливає на формування прикусу в дитини.

Силікон не викликає алергічних реакцій, не має смаку та запаху, а вироби з нього безпечні та міцні, їх можна часто стерилізувати. Тому більшість компаній обирає саме його для виробництва пустушок для новонароджених.

Форми пустушок

Коли ми говоримо про те, яку пустушку вибрати за формою, насамперед маємо на увазі форму соски. На ринку представлено три основні типи:

  • класична;
  • анатомічна;
  • ортодонтична.

Класична має звичайнісіньку форму соски: вузька біля обмежувача і широка на кінці, її можна давати малюкові будь-яким боком. Однак часте використання таких сосок може призвести до формування неправильного прикусу.

Анатомічна відповідає будові ясен, щільно прилягає до піднебіння і має сплющену форму з одного боку. Вона рівномірно розподіляє тиск на піднебіння і не заважає формуванню правильного прикусу.

Ортодонтична має скошений сосок: трохи стиснута з одного боку та опукла з іншого. Вона найпопулярніша завдяки своїй незвичайній формі, яка зручна для малюка і під час смоктання нагадує груди мами.

Даючи поради про те, як правильно вибрати соску-пустушку для новонародженого, лікарі рекомендують симетричні ортодонтичні моделі з кінчиком у формі "крапельки", адже вони не порушують природний розвиток піднебіння і ріст зубів.

Нагубники також можуть мати різну форму, але різниця між ними не настільки велика, щоб впливати на здоров'я малюка. Винятком можуть бути тільки різновиди щитків з великими отворами, які допомагають запобігти подразненню навколо губ.

Як вибрати пустушку

Ви можете вибрати будь-яку модель, орієнтуючись на її колір, дизайн або улюблений бренд, однак, можемо виділити основні критерії, які варто врахувати:

  1. Вибирайте ортодонтичну форму соски.
  2. Віддавайте перевагу силікону, тому що він рідко викликає алергічні реакції, не має смаку і запаху, довговічний і міцний.
  3. Перевіряйте маркування віку на упаковці.
  4. Переконайтеся, що вибрали товар від відомого бренду, з безпечних матеріалів, які не містять бісфенол-А і підходять для багаторазової стерилізації.

Додатково ви можете купити ланцюжок для пустушки, який убезпечить аксесуар від падінь на брудну підлогу або землю. А якщо дитина все-таки її впустила, промийте соску під проточною водою і використовуйте стерилізатор.

Дуже важливо правильно підібрати момент, коли потрібно почати давати пустушку. Як правило, пропонувати її малюкові рекомендують тільки після того, як встановиться годування грудним молоком. Американська асоціація педіатрів підкреслює, що для малюка важливо спочатку освоїти смоктальний рефлекс, а на це може піти кілька тижнів.

Буває, що малюк не сприймає пустушку і постійно її випльовує. У такому разі не варто наполягати та намагатися хитрістю його привчити, адже нічого страшного в цьому немає — навпаки, так вам надалі не доведеться морочитися над тим, як відучити дитину від соски.

Педіатри рекомендують починати процес відлучення від пустушки в середньому у 24 місяці та повністю виключити цю звичку до 3 років. Пам'ятайте, що занадто тривале використання може негативно вплинути на прикус дитини, тому важливо дотримуватися рекомендацій педіатрів!